Direkt till innehållet
En del av Region Halland
CAMERATA NORDICA Falkenberg
Argus, Argussalen, Falkenberg 2023-03-25

CAMERATA NORDICA Falkenberg

Bartók och Brahms i Falkenberg

Camerata Nordica Chamber Ensemble  

Pianokvintett Bartók – Brahms 

Musik av B. Bartók och J. Brahms 

Efter några säsonger med musik för stråkar utforskar nu Camerata Nordica Chamber Ensemble pianorepertoaren. Vi har valt att börja med Bartók och Brahms pianokvintetter och på så sätt låta publiken upptäcka såväl mer sällan spelad musik som ett av de berömda och mer frekvent framförda kammarmusikverken. 

Béla Bartók påbörjade arbete med sin pianokvinett i C-dur oktober 1903 i Berlin, inte långt efter sin examen från Lisztsakademin i Budapest. Vid denna tid var hans musik starkt påverkad av Richard Strauss. 1902 hade Bartók hört Strauss’ Also sprach Zarathustra och dess inflytande var tydligt i den nyligen avslutade symfoniska dikten ”Kossuth”. Samtidigt började Bartók också att utforska ett nationellt tonspråk som ett sätt att uttrycka sin egen starkt hållna ungerska identitet. Spänningen mellan hans stilistiska förfäder och en önskan att skapa något nytt kännetecknar stora delar av kvintetten. 

Brahms pianokvintett är ett verk med flera liv; först skrevs det som stråkkvintett, men Brahms var inte nöjd med resultatet. Hans andra försök var för två pianon. Även här uteblev den förväntade framgången. På inrådan av Clara Schumann och Herman Levi skrev Brahms slutligen om stycket för pianokvintett och många anser idag att denna slutliga version är ett av genrens stora mästerverk.  

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre, vilket gång efter annan bevisats, bland annat genom sin blomstrande konsertverksamhet med utsålda konserter i Sverige och utomlands samt hyllade skivutgivningar. 

Camerata Nordica är en del av Länsmusiken –  Kalmar Läns Musikstiftelse. Orkestern har sitt ursprung i Oskarshamnsensemblen som startades 1974. Under åren har orkestern haft flera namn bl.a. Camerata Roman. Sedan 2004 är namnet Camerata Nordica.  

Utmärkande för orkestern är att den spelar utan dirigent och stående i en tät formation. Detta ger ensemblen en energi och ett samspel som tillsammans med en genomtänkt och kreativ programläggning blir en del av orkesterns speciella identitet. Orkestern består av ett 15-tal musiker, både fast anställda musiker och internationella frilansare som väljs från världens olika kammarmusikensembler och orkestrar eller vinnare av internationella tävlingar. För att få variation och dynamik i produktionerna väljs olika ledare till konserterna. Program bestäms sedan i samråd med ledaren som många gånger också är solist.  

 

  

Information


Var: Argus, Argussalen, Falkenberg

När: 2023-03-25 15:00

Länkar:

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev