Direkt till innehållet
En del av Region Halland
FIESTA BARROCA LATINA
Kungsbacka Teater, Kungsbacka 2021-09-26

FIESTA BARROCA LATINA

Latinamerikansk renässans- och barockmusik i Kungsbacka.

Med anledning av sitt 25 årsjubileum har Ensemble Villancico skapat Fiesta Barroca Latina, en scenisk tidsresa genom 1700-talets Latinamerika.

Strax efter att Columbus anlände till Amerika 1492 kunde man höra inhemska gosskörer sjunga flerstämmiga europeiska verk i Mexikos och Bolivias nybyggda katedraler – på aztekernas och inkas språk! Med tiden förvandlades den västerländska musiktraditionen på kontinenten till något nytt – till en unik multikulturell smältdegel av europeiska, indianska och senare även afrikanska ingredienser.

Åtta sångare, fyra instrumentalister, två dansare och en dirigent tar med publiken på en mustig musik- och dansupplevelse. När konsertbesökaren anländer håller en präst precis på att avsluta mässan. Festen som följer utspelar sig på torget framför kyrkan. Det blir en kärlekshistoria som varvas med maktintriger mot ett lyckligt slut.

Ensemble Villancico

Ensemblen har invigt den skandinaviska publiken i en ny genre: den latinamerikanska renässans- och barockmusiken. Med en konsert- och turnéverksamhet i drygt 30 länder är ensemblen fortfarande ensam i Norden om att representera detta område. På meritlistan finns flera CD-utgivningar, en grammisnominering, ett interpretationspris samt inspelningar i radio och TV, både i Sverige och utomlands. Kombinationen av färgstark, rytmisk tidig latinamerikansk repertoar och den i svensk tradition skolade vokal-instrumentalensemblen har resulterat en ledande position inom genren. Ensemblens klara, homogena klang, de lidelsefulla, rytmiska tolkningarna med inslag av barockdans har vunnit internationell genklang.

Läs mer om ensemblen på www.villancico.se

Peter Pontvik

Är Köpenhamnsfödd tonsättare, ensembleledare, musikproducent och musikforskare. Utbildad i Sverige, Uruguay och Tyskland har han skrivit kammarmusik samt kör- och orkesterverk och har även forskat inom tidig musik. 1995 grundade han Ensemble Villancico. Pontvik är grundare av och konstnärlig chef för Stockholm Early Music Festival, har varit ordförande av det europeiska nätverket REMA (2011-15), samt av den nordiska organisationen NORDEM. Han är initiativtagare till ”European Early Music Day” och har fått utmärkelserna “Årets Eldsjäl” av Svenska musikfestivaler samt “Swedish Early Music Award”.

Hört i media

“I ensemblen Villancicos konst förenas ljus och mörker, glädje och sorg till ett fräscht och bländande fyrverkeri som både roar och berikar. En upplevelse för örat och ögat.”  (Smålandsposten)

“…skicklighet och temperament, rytm och fräschör” (El Cóndor, Santiago de Chile)

“Örongodis och ögonfröjd” (Augsburger Allgemeine, Augsburg, Tyskland)

“Ensemble Villancico är en väl sammansvetsad grupp med en homogen klangkropp….man bjöd på ett eminent framförande som lyftes fram av dramatisk närvaro och en rejäl portion humor” (DN)

“Alla är högprofessionella musiker som utstrålar glädje och vars interpretationer kännetecknas av  vighet, lätthet och utmärkt intonation” (Badische N. Nachrichten, Karlsruhe, Tyskland)

“Det var bara kyrkans stenpelare som inte rördes av ensemblens spontanitet och tonrena, luftiga föredragsstil” (SVD)

“Den absoluta höjdpunkten hittills på festivalen” (Nordlys, Tromsø)

Ensemble Villancico (musikerlista, med reservation för ändringar)

Jessica Bäcklund, sopran
Christina Larsson Malmberg, sopran
Kaspar von Weber, countertenor
Charlotta Hedberg, alt
Love Enström, tenor
Emanuel Roll, tenor
Yamandú Pontvik, baryton
Erik Arnelöf, bas

Göran Månsson, blockflöjter
Karl Nyhlin, barockgitarr och luta
Magdalena Mårding, viola da gamba
Andreas Nyström, slagverk

Nora Ekman, dans
Levi Blad, dans

Peter Pontvik, dirigent

Speltid

60 min

 

Köp biljett

Information


Var: Kungsbacka Teater, Kungsbacka

När: 2021-09-26 17:00

Länkar:

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev