Direkt till innehållet
En del av Region Halland
INES PRESENTERAR NORRBOTTEN NEO
Kulturhuset Najaden, Halmstad 2022-01-18

INES PRESENTERAR NORRBOTTEN NEO

INSTÄLLT

Konserten är inställd på grund av sjukdom.

RE: TAKE NEW SWEDEN -22

Norrbotten NEO är en unik ensemble som med känslig radar ständigt utforskar den musikaliska samtiden. Genom att vara en av de ensembler som beställer flest nya verk av svenska tonsättare är Norrbotten NEO en viktig del i utvecklingen av den samtida musiken. Under rubriken New Sweden undersöker ensemblen strömningarna bland de svenska tonsättarna just nu, och denna gång med inriktning på kvinnliga tonsättare. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Program

Jenny Hettne: Stimme aus der Ferne (2020)

Malin Bång: Split rudder (2011)

Karin Rehnqvist: Musik i natten (2021)*

Andrea Tarrodi: Crystallites (2012)

Madeleine Isaksson: Capsuled time (2021)*

*beställningsverk av Norrbotten NEO

Jenny Hettnes komponerande fokuserar på ett innovativt klangutforskande. Hon är född 1977 i Göteborg, numera bosatt i Stockholm och har en masterexamen i komposition från Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet.

Malin Bångs Split Rudder för soloklarinett utforskar man ljuden från insidan av en basklarinett, och det musikaliska händelseförloppet har påverkats av balladen Briggen Blue Bird of Hull av den svenska kompositören och trubaduren Evert Taube.

Karin Rehnqvist har blivit känd både i Sverige och utomlands, sedan 2009 professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Om Musik i natten:
– På natten är våra sinnen känsliga. Ljud upplevs starkare, ljus vassare. Man får vara varsam, musiken spelas med hörseln inställd på natt. Klangen är därför varm och mörk, nyanserna blir aldrig riktigt starka.

Andrea Tarrodis Crystallites för solo piano beställdes av Sveriges Radio P2 och skrevs för pianisten Peter Friis Johansson. ”Crystallites” betyder ”kristalliter”. Kristalliter är små kristaller, så små att dess egenskaper inte ens kan bestämmas med mikroskop.
– När jag skrev stycket tänkte jag mig snökristaller som faller, som vid första anblick ser likadana ut allihop, men alla har en unik struktur.

Madeleine Isaksson är en svensk/fransk tonsättare bosatt i Paris. Verket som kan betraktas som klangstycke där slagverket har en framträdande roll, stundtals tillsammans med pianot. Verktiteln Capsuled time hänvisar till komponerad musikalisk tid som omsluter olika tidsrörelser och stämningar.

Dirigent är Rei Munakata. Han är en av grundarna och ledande dirigent för Curious Chamber Players, CCP,  som sedan starten 2003 ligger i framkant för utforskandet av nya och experimentella musikaliska idéer både i Sverige och internationellt.

På scenen:

Violin: Lovisa Ehrenkrona
Viola: Mina Fred
Piano: Mårten Landström
Cello: Nikolay Shugaev
Flöjt:
Klarinett: Robert Ek
Slagverk: Daniel Saur

Livesändning på nätet

Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:
www.inesplay.se

Konserten ingår i INES-serien

INES-serien är ett samarbete mellan Kultur i Halland och LJ-Records som syftar till att lyfta och visa den samtida improviserade elektroniska musiken.
INES är ett akronym som står för Improviserat Nutida Experimentellt/elektroniskt Sound.

 

Bild: Grafik Marie Lundgren

Information


Var: Kulturhuset Najaden, Halmstad

När: 2022-01-18 19:00

Länkar:

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev