Direkt till innehållet
En del av Region Halland
INTERNATIONAL JAZZ DAY - STREAMAD FESTIVAL
I en dator nära dig, Varsomhelst 2020-04-30

INTERNATIONAL JAZZ DAY - STREAMAD FESTIVAL

30 april kl 16.00 på nätet

Just nu förbereder sig svenskt jazzliv att för första gången i större skala för att vara med i firandet av International Jazz Day, som varje år infaller på valborgsmässoafton. Redan i höstas väcktes idén om att försöka se om den stora världsjazzdagen går att kombinera med alla Sveriges redan etablerade, eldiga vårfester den 30 april. Att helt enkelt ta med jazzen till brasan, eller bjuda in till jazzvärmen efter ett iskallt bras-besök.

Internationella jazzdagen 30/4

Göteborg är knutpunkt

Det blir en huvudstudio med samtal och intervjuer från Dergårdsteatern i Lerum och sedan blir det streamingfest med sju konserter från Umeå i norr till Kristianstad i söder. Det svenska firandet av International Jazz Day pågår 16.00-20.00 på Valborgsmässoafton och sänds via JAWS-play samt på Svensk Jazz facebooksida och tanken är att detta ska fungera som en riktig festival:

Tanken är att publiken ska kunna komma och gå som de vill. Däremot kommer det inte gå att ta del av firandet i efterhand, så det gäller att koppla upp sig där och då.

Direktsändning från Halmstad med Emil Brandqvist Trio

– När frågan kom från Svensk Jazz och Knutpunkt Nefertiti om Halmstad ville vara med svarade vi ja direkt och tillsammans med Jazz i Halmstad har vi den stora glädjen att presentera Emil Brandqvist Trio – en av Europas bästa jazzpianotrio. Vi kommer att spela in vår konsert på Kulturhuset Najaden i Halmstad och vi hoppas på stor uppslutning via streaming, säger Kristin Ahlin, musikproducent på Musik Hallandia.

Varför inte lägga till en stor jazzfest till din egen lilla vårfest hemma i år? Låt festen streamas i bakgrunden och höj volymen när det passar.

Festprogrammet

(Med reservation för ändrade tider i hetluften)

16.00 Festinvigning
16.05 Makross & Linda Bergström på Kulturkvarteret i Kristianstad (arr. Musik i Syd)
16.35 Ylva Ratjen på Makeriet i Örebro (arr. Örebro Jazz & Blues)
17.15 Emil Brandqvist Trio på Kulturhuset Najaden i Halmstad (arr. Musik Hallandia/Jazz i Halmstad)
17.45 Anna Högberg Solo, Per Nordgren Trio och Tom Eddye Nordén Kvartett på Bryggeriet i Härnösand (arr. Öbacka Jazz & Blues/Musik i Västernorrland)
18.25 Karin Hammar Fab4 på Fasching i Stockholm (arr. Fasching)
18.55 Frida Selander och Peter Holmqvist Trio på Umeå Folkets Hus (arr. Umeå Jazzstudio/Umeå Jazzfestival)
19.25 Naoko Sakata & August Eriksson Quartet på Dergårdteatern i Lerum (arr. Knutpunkt Nefertiti/Musik i Lerum/Kultur i Väst)

Fakta om internationella jazzdagen

International Jazz Day firas världen över sedan det inrättades av Unesco år 2011. Syftet är att lyfta fram jazzen och dess viktiga roll när det kommer till att förena människor i världen.

Vad: Jazz-Sveriges premiärfirande av International Jazz Day
Datum: Torsdag den 30 april
Tid: kl 16-20

Plats och pris

På Nefertitis hemsida kommer du att kunna koppla upp dig:  https://knutpunktnef.jawsplay.com samt på Svensk Jazz Facebooksida.
Pris: Publiken swishar för sin festivalbiljett till nummer 1236434989. Förslagsvis 150 kr.

Fakta om Emil Brandqvist Trio

Emil Brandqvist Trio har etablerat sig som en av de mest spännande jazzgrupperna i Europa under de senaste åren, framför allt i Tyskland där bandet har skördat stora framgångar med framskjutna placeringar på jazztopplistan och spelningar på de stora festivalerna.
Entering the Woods, bandets femte album, innebär på samma gång en utveckling av och en fortsättning på den specifika ljudvärld som löper som en röd tråd genom EBTs diskografi. I fokus står Emil Brandqvists sinnrika melodisinne och dynamiska trumspel, två faktorer som ofta nämns som förklaring till varför trion sticker ut från mängden på den europeiska jazzscenen.

Emil Brandqvist, trummor, Max Thornberg, bas, Joona Toivanen, piano

Arrangörer

Det svenska firandet för International Jazz Day är ett samarbete mellan arrangörerna Knutpunkt Nefertiti, Fasching, Umeå Jazzfestival/Umeå Jazzstudio, Öbacka Jazz & Blues, Örebro Jazz & Blues, Kristianstad Kulturkvarter, Jazz i Halmstad, Musik i Lerum, Förvaltningen för kulturutveckling VG regionen, Musik i Syd, Musik Västernorrland och Musik Hallandia. Svensk Jazz är samordnare.

 

Information


Var: I en dator nära dig, Varsomhelst

När: 2020-04-30 16:00

Länkar: Till streamingsidan

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev