Direkt till innehållet
En del av Region Halland
NÔTRE DAME I FLAMMOR
Tullbrokyrkan, Falkenberg 2021-02-20

NÔTRE DAME I FLAMMOR

20 februari kl 15.00 i Falkenberg

Kvinnors sång under medeltiden  – Musica Ficta och Bo Holten

Program

Musik från Nôtre Dame, omkring 1200:
1. Alleluia – versus: Posui adiutorium Organum triplum.
Påstås ha komponerats av ”Magister Perotinus”, dvs. Perotin
2.  Gaude Maria – versus: Gabrielem archangelum Organum duplum. Anonymus
(skandinaviska källor)

Kvinnliga trubadurer, omkring 1200:
3.  Diex, de chanter maintenant / Chant d’oisaus et fuelle et flors / In seculum
4.  Cil bruns ne me meine mie / In seculum
5.  A vos vieg, chevalier sire / Et florebit
6.  Je sui jonete et jolie / Hé Diex! je n’ai pas mari / Veritatem
7.  Amis, votre demoree / Pro Patribus
8.  Soufrés, maris
9.  J’ai fait ami a mon chois / Gaudete
10.  S’on me regarde / Prenés i garde / He! mi enfant
11.  Nus ne mi pourroit / Nonne sui, nonne, laissiés m’aler / Aptatur

Musik från Nôtre Dame, omkring 1200
12.  Viderunt omnes – versus:  Notum fecit dominus Organum quadruplum.
Komponerad av ”Magister Perotinus”

Musica Ficta

Musica Ficta är en professionell vokalensemble med bas i Köpenhamn. Ensemblen grundades 1996 av kompositören och dirigenten Bo Holten, vars vision var att kombinera den tidiga Engelska musiken med skandinavisk körklang.
Ensemblen arbetar uteslutande med tematiska projekt, där den musikaliska upplevelsen förstärks med historiska, litterära och filosofiska perspektiv, och inramas med muntliga introduktioner.  De senaste åren har ensemblen utforskat den italienska madrigalen under senrenässansen. Man arbetar också med den danska romantiska sångtraditionen.

Bo Holten studerade musikvetenskap vid Köpenhamns universitet och fagott vid Royal Academy of Music. Han etablerade sig inom tidig vokalmusik med grundandet av Ars Nova 1979. Gruppen gav 450 konserter och spelade in 15 album med både tidig och nutida musik.

Mellan 1991 och 2007 dirigerade Holten BBC Singers och ett flertal ensembler, bl.a. Svenska Kammarkören, Nederlands Kamerkoor, National Chamber Choir of Irland och Flemish Radio Choir. För den senare var han chefsdirigent 2007-2012.
Bo Holten har komponerat över 100 verk, inklusive symfonier, solokonserter, verk för kör och orkester, operor och musikaler. Han har också skrivit kammarmusik, sångcykler och slagverksstycken, såväl som musik för film och TV. Till hans mest kända verk hör 30 a capella-stycken.

Förutom sin specialisering på tidig musik är Holten också en förkämpe för ny musik och har uppfört mer än 175 premiärer. Hans egen musik utgör en brygga mellan gammalt och nytt.
Holtens opera Operation Orfeo är den oftast uppförda danska operan någonsin. Han arbetar nu med en opera om Martin Luther för Malmöoperan

Musica ficta är läran om kromatik som oftast användes för att lösa upp ledtoner till tonikan och för att undvika tritonus. Den användes mellan 1200- och 1500-talet.

NÔTRE DAME I FLAMMOR
Det kom som en chock för hela västvärlden, när flammorna plötsligt slog upp från den parisiska katedralen Notre Dame i april 2019. Men på tolvhundratalet slog det också, om än i överförd bemärkelse, gnistor i Notre Dame. Den ännu ofärdiga kyrkan i Paris kom under åren omkring 1200 att hysa den kanske mest explosiva utvecklingen i musikens historia. Här blev flerstämmigheten på allvar uppfunnen, och den utvecklades strax till att kunna bära verk med längder på över tio minuter.
Kompositörerna hette Leoninus och Perotinus, och båda var sångmästare vid Nôtre Dame. Kompositionerna vandrade också ut i landet, bland annat till nunnekloster, där musiken odlades flitigt av kvinnor. Därför är det 8 kvinnor som framför musiken vid Musica Fictas konsertprojekt. Kyrkomusiken perspektiveras av profan musik från samma period, diktad och komponerad av kvinnliga diktare och kompositörer, som det fanns åtskilliga av under denna period.

Biljettsläpp i höst.

Konserten ingår i Kammarmusikkatalogen som är ett samarbete mellan:
Musik i Syd, Länsmusiken i Kalmar, Musik Hallandia/Region Halland, Musik i Bleking/Region Blekinge

Information


Var: Tullbrokyrkan, Falkenberg

När: 2021-02-20 15:00

Länkar:

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev