Direkt till innehållet
En del av Region Halland
ROSS DALY o KELLY THOMA + DAL:UM
Forum, Hylte 2022-05-06

ROSS DALY o KELLY THOMA + DAL:UM

Dubbelkonsert med världsmusik i Hylte

Ross Daly är en legendarisk musiker och en stigfinnare i orientalisk musik. Genom att ta fasta på modala släktskap mellan olika traditioner skapar Ross Daly en musik med stor variation i skalor och melodimönster, smyckade med vacker ornamentik och inslag av improvisation. Nu kommer han med Kelly Thoma, en tidigare elev, med vilken ha spelat in ett flertal plattor.

Ross Daly & Kelly Thoma

Ross Daly har rest världen över, främst i Mellanöstern, Centralasien och den indiska subkontinenten, och studerat olika former av lokala musiktraditioner. 1982 etablerade han en utbildningsinstitution som heter Labyrinth Musical Workshop, som sedan 2002 är belägen i byn Houdetsi på ön Kreta. Det är en mötesplats för musiker och studenter och är erkänd som den ledande institutionen i Grekland idag, inom utbildningsområdet för modal och traditionell musik i allmänhet.
Daly spelar ett imponerande antal stränginstrument, plockade och böjda, och behärskar särskilt väl den kretensiska lyran och många menar att han är en av världens främsta uttolkare av musik från Kreta. Hans konserter består av långa oavbrutna musikstycken där växling mellan improvisatoriska och förkomponerade stycken, och ett jämt flyt från långsammare till snabbare tempo, låtar skapar en nästan esoterisk atmosfär. Låt dig omfamnas av en kosmopolitisk anda.

DAL:UM

Koreansk traditionell musik

Två musiker. Två tunga akustiska stränginstrument. En dialog mellan traditionella och experimentella metoder. En sammansmältning av både nya möjligheter och djupt beresta resonanser.

Dal:um är en duo som startades 2018 av de två medlemmarna som spelar de traditionella koreanska instrumenten Gayageum och Geomungo. Dal:um skapar de vackraste harmonier och energier i rummet och tar dig till en annan dimension.

Namnet Dal:um syftar till människans strävan att bli bättre på vad de utför. Helt enkelt en reflektion av musikerns starka vilja och strävan att bli bättre och bättre.

Gayageum och Geomungo är traditionella stränginstrument från Korea. Trots sitt liknande utseende så är instrumenten Gayageum och Geomungo väldigt olika varandra, både till hur man spelar på dem och hur de låter. Deras silkessträngar skapar de mest fantastiska toner och när de spelas tillsammans skapar de en helt egen dimension.

Det finns en raffinerad minimalism i Dal:ums kompositioner och musikaliska uttryck. Dal:ums musik kan också ses som att de delar estetiken med asiatiskt traditionellt måleri och dess inneboende dialog (och harmoni) mellan tomhet och fullhet. Ett sådant måleri är en förfinad form där det som utelämnas ofta blir det centrala elementet i verket.

”Dal:ums musik kommer från ‘tomhet’”, säger Hyeyoung. ”Vi har arbetat för att skapa en balans mellan det ursprungliga ljudet av sidensträngar och skönheten i tomheten. Det är lätt att bli besatt av att fylla tomma utrymmen när man vill uttrycka något, så vi försöker alltid att inte fylla i saker förhastat. Vi fokuserar på skönheten i de rena ljuden och tonerna i gayageum och geomungo för att förändra ”tomhet” till ett rum av förväntan.”

Tystnad och uttryck. Samtida och traditionella. Fullhet och tomhet. Lika och olika.

Lokal & biljettbokning

Forum, Norra industrigatan 1 i Hyltebruk.

Bokningslänk till dubbelkonserten på Forum

 

Information


Var: Forum, Hylte

När: 2022-05-06 19:00

Länkar:

Arrangörer

Hylte kommun

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev