Direkt till innehållet
En del av Region Halland
SARA PARKMAN
Kungsbacka Teater, Kungsbacka 2021-11-28

SARA PARKMAN

En av Sveriges mest intressanta samtida folkmusiker på Kungsbacka Teater

Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 kom det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Tillsammans med Samantha Ohlanders skapade hon albumet och föreställningen Matriarkerna under 2017 med gäster som Lena Willemark, Ellika Frisell och Marie Selander. Hon har skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland.

Prisad artist

2017 vann Sara priset Årets Artist vid Folk- & Världsmusikgalan och 2018 vann Matriarkerna pris som Årets Album. 2019 tog hon emot SKAPs aktivistpris. Fäboland blev utvald till scenkonstbiennalen 2017 och 2018 fick hon stipendium från STIM. Hon har sommarpratat i P1 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam.

Brokigt, mäktigt, extra allt

Sara Parkmans andra soloalbum är titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön – albumet är ”en vesper för vår tid”.

– Albumet har vuxit fram ur ett behov av musikalisk lek, helighet och att göra upp med sig själv, sitt arv och sina längtor. Vesper är ett försök att skapa rum där vi får vara i existensen, såna rum som kyrkan, terapirummen och rejv annars är bra på att skapa, säger Sara Parkman.

Vesper är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Bland de gästande musikerna finns bland andra Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman. Skivan har skrivits och spelats in i ett gammalt kloster i Frankrike, en studio i Vastastan, samt hos Amasonmedlemmarna Amanda Bergman och Petter Winnberg i södra Dalarna. Körerna spelade in i tio minusgrader i en gruva i Bergslagen förra höstvintern.

Genom Vesper gräver Sara där hon och hennes förmödrar och fäder stått – nära kyrkan. Pappa, farfar, farfars far och farmors far är eller har varit präster i Ångermanland och hon beskriver arvet som ”mustigt, lustfyllt och ibland komplicerat”. Religionen har alltså funnits i släkten Parkman sedan flera generationer tillbaka – på samma sätt som solidariteten funnits där. Det är de kulturella såväl som musikaliska arven som här utforskas och tolkas genom distade tramporglar, körer, minimalism och evighetspolskor.

Vesper är och ger eko över generationsgränser, nationsgränser, trosgränser. Vesper är hjärtat som växer när ”du måste finnas” allsjungs på Rågsveds karaoke. Vesper är skavsår, rosor och läppstift. Vesper är blanka ögon när vinden dånar över fälten och du inte kan urskilja var du slutar och naturen börjar. Vesper är det svartkalla isvattnet innan bastun omfamnar dig igen. Vesper är det latinska ordet för aftonbön.

Vesper är ångesten, knutna nävar och nära till fulgråten (men det är okej). Vesper går dit det känns. Vesper är poesi, tryggheten, hemmahamnen.

Sagt i media

”Sara Parkman är en urkraft. En enveten jäkel som kärleksfullt men bestämt tagit folkmusiken och dess kultur i kragen, ruskat om, vänt upp och ned och ifrågasatt och utmanat och kastat den på samtidens rätt skitiga matta. Men som också vågar vara skör, ledsen och liten. Det är så stor konst skapas.” Göteborgsposten

”Det finns något närmast hypnotiskt i låtarna. Det ligger inbäddat i de mäktiga körerna, som för övrigt spelats in i en gruva i Bergslagen, i den genretypiska melankolin, i berättandet, den psalmlika värdigheten och Sara Parkman är den perfekta blandningen av vikingar och Berghain – folklore, tunga beats, Hildegard von Bingen, gregorianska sånger och smutsiga fioler samlas alla i hennes unika ljud. Under de senaste fem åren har hon etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta samtida folkmusiker med två fullängdsalbum och samarbeten med Fever Ray och Bob Hund. Hon fortsätter att visa att traditionell musik har en plats i både kända och outforskade områden idag. Hennes tredje album ”Vesper”, släppt 2019, fick kritikerros och är nominerad till en svensk grammy.” Borås Tidning

Köp biljett

Information


Var: Kungsbacka Teater, Kungsbacka

När: 2021-11-28 19:00

Länkar:

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev