Direkt till innehållet
En del av Region Halland

Checklista/corona - scenkonst

Att tänka på när du ska arrangera publika evenemang och föreställningar. Med anledning av spridningen av det nya Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 vill vi informera våra arrangörer om rutiner i samband med ett publikt arrangemang.

Ett evenemangsbesök ska upplevas som tryggt och säkert. Här listas några åtgärder att vidta i enlighet med myndigheternas rådande restriktioner och rekommendationer, med fokus på avstånd och hygien.

Målsättningen med dessa rekommendationer för scenkonstarrangemang är att underlätta för scenkonstaktörer att hålla öppet och samtidigt bidra till att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen och skapa trygga förhållanden för publik genom att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och generella rekommendationer.

Scenkonsten omfattas av ordningslagen och s k förbudsförordningen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Från 20201124 får endast åtta (8) personer förekomma vid allmän sammankomst.

Varje arrangör behöver göra sin egen bedömning och vidta åtgärder som de anser nödvändiga.

Inför evenemanget

Tänk igenom hur bokning och biljettköp ska gå till. Gäller endast förköp eller går det att köpa på plats? Undvik kontanthantering.

Informera besökare, om möjligt direkt via e-post, eller via marknadsföring, om vad de kan vänta sig på plats, hur arrangemanget är covid-19-anpassat samt att de ska avstå från deltagande och stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. Vid behov, gör en salongsplan som kan kommuniceras till publik inför och under besöket för att underlätta publikflödena in och ut ur salongen.

Ankomst till evenemanget

 • Öppna lokalen i god tid, för att möjliggöra ett lugnt insläpp och undvika köbildning.
  Tänk på att ha extra publikvärdar/funktionärer som kan assistera i foajé och vid in- och utgång i både själva byggnaden och salen och för att påminna publiken om att hålla avstånd.
 • Se över och skapa tydliga flöden i foajéer för att säkerställa gott om plats för varje besökare, om möjligt separata in- och utgångar i salen.
 • Markera med skyltar eller golvdekaler där köbildning kan förväntas – vid entréer, eventuell
  servering, toaletter, garderob etc.

Hygien

 • Ge tillgång till så många toaletter som möjligt, utrustade med tvål och pappershanddukar. Även handdesinfektion bör finnas på flera platser i lokalen.
 • Rengör särskilt utsatta ställen som handtag och ledstänger inför, och vid behov även under, och mellan varje arrangemang.

Lokal

 • Informera om du har numrerat eller ej och om insläpp sker med publikvärdar som hjälper till med placering. Om du har onumrerat, tänk noga igenom hur du ska placera publiken. Kan man sitta med sitt sällskap? Hur många kan det vara i varje sällskap?
 • Antal platser till arrangemanget ska anpassas efter lokalen, dock för närvarande högst 50 st. Från och med 20201101 gäller maximalt 300 deltagare/publik i samma lokal. Notera att antalet gäller just publiken – vid scenkonstföreställningar och konserter räknas inte ensemblen eller funktionärer med.
 • Anpassa sittplatser med avstånd/tomma platser mellan olika sällskap, följ rådande restriktioner. Vid behov spärra av de första raderna för att säkerställa avstånd mellan publik och scen.
 • Se över och skapa tydliga flöden i lokalerna för att säkerställa gott om plats för varje besökare, om möjligt separata in- och utgångar i lokalen.
 • Markera med skyltar eller golvdekaler där köbildning kan förväntas – vid entréer, eventuell servering, toaletter, garderob etc.

Servering

Vi rekommenderar att avstå från servering. Vid eventuell servering – erbjud ett begränsat sortiment med slutna förpackningar eller färdiga portioner. Undvik kontanter. Handsprit ska finnas på platsen.

Längd på evenemanget

Långvariga händelser kan öka risken för smittspridning. Arrangera korta evenemang i största möjliga mån. Undvik paus.

Publikinformation

Informera på er webbsida eller annat lämpligt media och hur kunden ska göra vid eventuell sjukdom.

 • Hur meddelar besökaren att hen inte kommer?
 • Vad gäller för återköp vid sjukdom/förhinder och hur går det till?

Både för arrangörens representanter och publiken gäller förstås att avstå från besök och stanna hemma om man upplever minsta sjukdomssymptom.

Riskbedömning

Gör en riskbedömning enligt Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg enligt länken nedan. Om svaren är ja på många av frågorna, överväg att ställa in eller skjuta upp.

Riskanalys

Tips på länkar

Folkhälsomyndigheten: aktuell information om Covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens webbsida:

Region Halland: aktuell information om läget i Halland finns på Region Hallands webbsida:

Skyltar

Här nedan finns länkar till pdf-filer för utskrift av skyltar med påminnelse om att hålla avstånd samt att hålla god handhygien.

2m_Regeln_A3_Tryck2

Tvätta_händerna_A3_Halland-1

 

Sidan uppdaterad 20201103

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev