Direkt till innehållet
En del av Region Halland

CAMERATA NORDICA - ENSEMBLE

Camerata Nordica har en distinkt profil genom camerataformen – en orkester utan dirigent. Den konstnärliga helheten skapas gemensamt, med lyhördhet och känsla för de musikaliska intentionerna

Camerata Nordica är Kalmar läns egen kammarorkester och anses som en av de ledande i Sverige inom sin genre. År 2019 firade orkestern 45-årsjubileum.

Camerata Nordica har en distinkt profil genom camerataformen – en orkester utan dirigent. Den konstnärliga helheten skapas gemensamt, med lyhördhet och känsla för de musikaliska intentionerna.

Ett annat kännetecken är att spela stående. Ensemblen anpassas efter evenemang, plats och efterfrågan, från stråktrio till den stora kammarorkestern och spelar hela stråkorkesterrepertoaren, från barock till nutida musik. Nya verk beställs regelbundet, både av svenska och utländska tonsättare. Camerata Nordica har genom åren byggt upp en omfattande skivkatalog. Turnéer har genomförts i Europa och andra delar av världen. Camerata Nordica bedriver en betydelsefull verksamhet på äldreboenden och sjukhus samt medverkar i integrationsprojekt. Discovery, Klassisk melodifestival och Länsstråkorkestern ger barn och ungdomar möjlighet att träffa musikerna, lyssna på orkestern och prova att spela ett stråkinstrument. Under 2020, då coronapandemin omöjliggjorde normala konserter, inleddes ett arbete med digitala sändningar där orkesterns publik över hela världen fick möjlighet att ta del av livesändningar via plattformen Camerata Play.

Camerata Nordicas programutbud 21/22

Camerata Nordica
Camerata Nordica

3-8 september 2021

Sjostakovitj dubbelkonsert
Solister: Mélodie Zhao, piano. Matilda Lloyd, trumpet
Pris: 8.000 kr exkl. moms
Den unga schweizisk-kinesiska pianisten Mélodie Zhao är en regelbunden gäst hos Camerata Nordica och hennes framträdanden blir alltid en succé. Den här säsongen får hon sällskap av sin jämlike, den unga trumpetspelaren Matilda Lloyd som 2014 vann utmärkelsen ”BBC Young Musician of the year”. Matilda är en av BBC Proms yngsta solister.
Programmet består av ett sällan spelat stycke av Franz Liszt för piano och stråkorkester liksom den berömda dubbelkonserten av Dmitrij Sjostakovitj för piano, trumpet och stråkar.

Camerata Nordica fortsätter att utvidga sin repertoar med kvartetter arrangerad för orkester genom Antonin Dvořáks välkända ameri-kanska kvartett.

10-14 oktober 2021

Nordic Suites
Ledare och solist: Colin Scobie, violin. Solist: Manuel Vioque-Judde, viola
Pris: 18.000 kr exkl. moms
Inför säsongspremiären och den efterföljande konsertturnén i Europa har Camerata Nordica valt att fokusera på violan. Med Kurt Atterbergs välkända svit för violin och viola samt ett verk av den bulgariska kompositören Dobrinka Tabakova, skrivet för viola och stråkorkester som en hyllning till Jean-Philippe Rameau, får det ofta lite undanskymda instrumentet äntligen en välförtjänt central roll. Som en perfekt avslutning på premiärprogrammet framförs Edvard Griegs kända Holbergsvit. Solister under denna konsertserie är den skotske violinisten Colin Scobie, förstaviolinist i Maxwell Quartet och franske violasolisten Manuel Vioque-Judde.

23-31 oktober 2021

Camerata Nordicas kammarensemble spelar klarinett-kvintett
Medlemmar från Camerata Nordica
Pris: 10.000 kr exkl. moms
I denna kammarmusikkonsert erbjuder Camerata Nordicas kammarensemble två mästerverk med klarinett. Wolfgang Amadeus Mozart var den första kompositör som skrev ett verk för stråkkvartett och klarinett.

Kvintetten, som även kallas Stadlerkvintetten, var tillägnad Anton Stadler, klarinettist och klarinettmakare som spelade en viktig roll för utvecklingen av detta instrument. När Johannes Brahms skulle skriva sin klarinettkvintett ett sekel senare fanns endast ett fåtal verk för denna besättning vilket gjorde Mozarts Stadlerkvintett till en självklar inspirationskälla.

12-16 november 2021

Itamar Zorman & Camerata Nordica
Ledare och solist Itamar Zorman, violin
Pris: 18.000 SEK kr exkl. moms
Itamar Zorman är en av sin tids mest inspirerade och lyriska artister. Han kännetecknas av ett känslomässigt gripande framträdande med en unik förmåga att förmedla den musikaliska dramatiken. Allt sedan han vann Tjajkovskij-tävlingen 2011 har han imponerat på publiken över hela världen. Med sin fängslande stil har han vid sina två tidigare framträdanden som ledare och solist för Camerata Nordica gjort stort intryck på orkesterns publik. Valet av repertoar – alltid kopplat till hans musikaliska arv – är inte den musik vi är mest bekant med, han låter oss få upptäcka några av de mer sällan spelade mästerverken för violin och stråkorkester.

14-18 januari 2022

Mendelssohn konsert för violin och piano
Ledare och solist: Kerson Leong, violin. Jonathan Fournel, piano
Pirs: 18.000 kr exkl. moms
Den kanadensiske violinisten Kerson Leong och den franske pianisten Jonathan Fournel är några av de mest lovande solisterna i sin generation. Båda har vunnit de viktigaste tävlingarna på sina respektive instrument och uppträder nu i de mest prestigefyllda konsertsalarna. De träffades på ”The Queen Elisabeth Royal Chapel” i Belgien, en välrenommerad utbildning på högsta nivå och har sedan dess utvecklat sitt musikaliska samspel vilket har lett dem till många gemensamma framträdanden. De är ett självklart val för att framföra Felix Mendelssohns berömda dubbelkonsert för violin, piano och stråkar.

11-16 februari 2022

A Scotsman in Sweden
Ledare och solist: Colin Scobie, violin
Pris: 18.000 kr exkl. moms
Den skotske violinisten Colin Scobie är förstaviolinist i den internationellt kända Maxwell Quartet. För Camerata Nordicas publik är han välkänd både som ledare i orkestern och från kammarensemblen. I denna produktion utforskar vi kopplingarna mellan svensk och skotsk musik som i bl.a. Wilhelm Stenhammars stämningsfulla ”Chitra Suite”. Vi fortsätter därefter med några livfulla arrangemang av folkmusik och avslutar med en upptäcktsfärd genom de skotska högländerna i Alexander Mackenzies ”Pibroch Suite” för violin och stråkorkester.

12-16 mars 2022

Ryska landskap med Andrey Baranov
Ledare och solist: Andrey Baranov, violin
Pris: 18.000 kr exkl. moms
Violinisten Andrey Baranov har en fantastisk karriär som enastående solist och eftertraktad ensemble-partner med konserter på de stora scenerna och festivalerna världen över. Han har vunnit många violintävlingar som t.ex. ”Queen Elisabeth Violin Competition” 2012.
Andrey Baranov är förstaviolinist i välkända David Oistrakh Quartet. För sitt första framträdande med Camerata Nordica har han valt ett program med anknytning till sitt ryska ursprung, orkesterversionen av Dmitrij Sjostakovitjs kvartett nr 8 samt en version för violin och stråkar med fem välkända stycken av Pjotr Tjajkovskij. Andrey kommer dock att inleda konserten med inledningen till ”Jesu sju sista ord på korset” av Joseph Haydn.

1-10 april 2022

Camerata Nordica Chamber Ensemble Sextet Vol. 3
Medlemmar från Camerata Nordica
Pris: 10.000 kr exkl. moms
Camerata Nordicas kammarensemble har under tre säsonger sonderat repertoaren för stråksextett. Deras turnéer har uppskattats mycket och det är naturligt att ännu en gång föreslå detta sällan hörda kammarmusikformat. Till den här säsongen spelar ensem-blen både välkända och mer bortglömda verk. Konserten inleds med Richard Strauss sextett ur ”Capriccio” och därefter följer det berömda arrangemanget av Wolfgang Amadeus Mozarts Sinfonia Concertante som döpts om till Grande Sestetto Concertante och sist den orättvist nästan bortglömda stråksextetten av Nikolaj Rimskij-Korsakov.

 • Kundkorg

  Beställ senast 26 februari

  Din beställning ska vara hos Patric Aurell senast 26 februari. Alla angivna priser är grundpriser d v s 25% moms tillkommer. Angivna priser gäller för beställare/arrangörer inom regionerna Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge och Kalmar län. De produktioner som involverar längre resor och/eller övernattningar kan kräva att vi får in fler än en beställning och vi reserverar oss i dessa fall mot enstaka beställning. Berörs du av detta får du meddelande snarast efter sista beställningsdatum. Observera att uppgifter om program som anges här kan ändras efter att denna sida publicerats. För mer detaljerad programinformation - kontakta Patric Aurell.
 • Ladda ner

  Ladda ner

  Observera att samtliga fyra regionala musikinstitutioners logotyper ska finnas med i arrangörens information och marknadsföring av konserten. För att ladda ner logotyper, följ länken till Musik i Syds sida.


  Musik i Syd

 • Kontaktsymbol

  Kontaktuppgifter kammarmusik

  Är du arrangör i Halland och vill beställa en konsert, kontakta Patric Aurell, musikproducent på Musik Hallandia, kontaktuppgifter nedan.


  Patric Aurell

 • Samarbete

  Musik Hallandia producerar tillsammans med Musik i Syd, Musik i Blekinge och Länsmusiken i Kalmar den årliga utbudskatalogen Legato. Utbudet tas fram i samråd med våra sydsvenska kammarmusikarrangörer och målet är att erbjuda en variation av olika program och inriktningar, konstellationer och klanger med såväl svenska som internationella artister och ensembler.

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev