Camerata Nordica program 22/23
Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre.
Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre, vilket gång efter annan bevisats, bland annat genom sin blomstrande konsertverksamhet med utsålda konserter i Sverige och utomlands samt hyllade skivutgivningar.
Camerata Nordica är en del av Länsmusiken – Kalmar Läns Musikstiftelse. Orkestern har sitt ursprung i Oskarshamnsensemblen som startades 1974. Under åren har orkestern haft flera namn bl.a. Camerata Roman. Sedan 2004 är namnet Camerata Nordica.
Utmärkande för orkestern är att den spelar utan dirigent och stående i en tät formation. Detta ger ensemblen en energi och ett samspel som tillsammans med en genomtänkt och kreativ programläggning blir en del av orkesterns speciella identitet. Orkestern består av ett 15-tal musiker, både fast anställda musiker och internationella frilansare som väljs från världens olika kammarmusikensembler och orkestrar eller vinnare av internationella tävlingar. För att få variation och dynamik i produktionerna väljs olika ledare till konserterna. Program bestäms sedan i samråd med ledaren som många gånger också är solist.
Några av de ledare som orkestern haft glädjen att spela under är L. Chilingirian, T. Tønnesen, P. Graffin, P. Kuusisto, E. Kovacic, U. Wallin, A. Weithaas, B. Kelemen och G. Guzzo.
Orkestern har förutom turnéer i Sverige, gjort många utlandsturnéer. Länder som besökts är bl.a. Argentina, Brasilien, USA, Canada, Estland, Italien, England och Wales. En viktig händelse i orkesterns historia var debuten på BBC Proms i London.
I Kalmar län har orkestern en stark relation med sin publik och vill hjälpa till att stärka länets omfattande musikliv. Ensemblen har en prioriterad uppgift i att spela för och med unga från länet bl.a. i Klassisk melodifestival och Länsstråkorkestern för ungdomar.

Mélodie Zhao & Camerata Nordica
Solist Mélodie Zhao, piano
Musik av J. Haydn, H. M. Górecki, J. Brahms
Period
2-7 september 2022
Pris
18.000 exkl. moms
Mélodie Zhao är en återkommande kär gästsolist hos Camerata Nordica. Hon har uppträtt med orkestern flera gånger och alltid varit mycket uppskattad. Denna säsong har Mélodie valt ett eklektiskt program som inleds med J.S. Bach konsert i d-moll BWV 1052 samt ett kortare mer modernt stycke av den polske kompositören Henryk Mikołaj Górecki. Camerata Nordica fortsätter sedan konserten med Kurt Atterbergs fantastiska arrangemang av Brahms andra sextett arrangerad för stråkorkester, ett mångfacetterat arrangemang från 1939 som avslöjar nya intressanta sidor av verket.
Resa till Italien
Ledare och solist Sylvia Huang, violin
Solist Théotime Voisin, kontrabas
Musik av G. Bottesini, A. Bazzini och P. I. Tjajkovskij
Period
14-20 oktober 2022
Pris
18.000 kr + moms
Både Sylvia Huang och Théotime Voisin har rykte om sig som fantastiska musiker, mästerliga på sina respektive instrument och med många internationella priser i bagaget. De är båda medlemmar i Amsterdambaserade Concertgebouworkestern, Nederländernas mest kända och internationellt respekterade symfoniorkester.
Under denna Italienresa kommer ni i två verk av Bottesini, att få höra kontrabasen på ett sätt ni inte trodde var möjligt, ett för kontrabas och en Gran duo concertante för violin, kontrabas och stråkar, det sistnämnda tillsammans med Sylvia Huang. Sylvia kommer att framföra det virtuosa violinsolot Calabrese av Bazzini och slutligen kommer hon avsluta programmet som ledare i den kända sextetten ”Souvenir de Florence” i arrangemang för stråkorkester.
Camerata Nordica Chamber Ensemble – I skuggan av ljuset
– Musik och ljusshow
Camerata Nordica Chamber Ensemble
musik av W.A. Mozart, M. Richter, J. Sibelius, R. Strauss
Period
4-13 november 2022
Pris
15.000 kr + moms (inklusive teknik)
Omgivna av ljustuber i ett mörkt rum på Kalmar slott genomförde Camerata Nordica Chamber Ensemble en videostreamad konsert av Strauss Metamorfoser. Det blev inspirationen till I skuggan av ljuset. Ljussättningen tillförde något nytt och intressant till framförandet och gav det en spännande atmosfär vilket snart gjorde det uppenbart för oss att produktionen borde komma ut på turné.
I första delen serveras man i vacker ljussättning en blandning av korta stycken som t.ex. Mozarts Adagio och Fuga i c-moll, utdrag ur Rachmaninovs första kvartett, folkmusikarrangemang och den samtida Max Richters ”On the nature of the daylight”.
Metamorfoser av Strauss får publiken uppleva efter paus. Sprungen ur känslan som uppstod efter Tysklands förödelse under andra världskriget blev det en av Richard Strauss sista kompositioner.
1990 hittade man i Schweiz vad man tror är ett utkast till Metamorfoser för två violiner, två viola, två cello och kontrabas. Det verkar som Strauss ändrade sig pga en beställning från Sacherstiftelsen och nu räknar man versionen för tjugotre instrumentalister som originalet. Rudolf Leopolds septettversion av Metamorfoser ses ändå som ett standardverk inom kammarmusikrepertoaren.
Tekniska förutsättningar:
Byggtid 3 tim ink reptid.
Möjlighet till mörkläggning av lokalen.
Inga övriga tekniska behov.
Distant Light
Ledare och solist Kerson Leong
Musik V. Williams, P. Vasks, J. Sibelius m.m.
Period
25-30 november 2022
Pris
18.000 kr + moms
Den kanadensiske violinisten Kerson Leong bjuds nu för första gången in som ledare för och solist med Camerata Nordica. Om honom har det skrivits att han ”besitter ett naturligt ledarskap med en glödande karisma, en blandning av spontanitet och teknisk finess, elegans, fantasi och intensitet som känns igen redan från de första tonerna.”
En lysande karriär har redan gett honom möjlighet att framträda med de finaste orkestrarna på de största scenerna och det är en glädje för oss att hälsa honom välkommen till sitt första Sverigebesök. Kerson är också välkänd inom musikervärlden för sin youtube-serie ”Art of Etude”, en serie pedagogiska videos där han på ett briljant sätt förklarar många av fiolspelandets tekniska svårigheter.
Programmet är uppbyggt kring Petris Vasks violinkonsert ”Distant Light” (Tala gaisma) för violin och stråkar som sedan det komponerades för två decennier sedan har blivit en modern klassiker. Kompositören har beskrivit det som ”en sång sprungen ur tystnad och som sedan åter flyter in i tystnaden, full av idealism och kärlek, stundom melankolisk, stundom dramatisk”.
Resten av programmet består av V. Williams ”The Lark Ascending” för violin och stråkar samt några kortare stycken för stråkorkester där Kerson leder från konsertmästarplats.
Malin Broman & Camerata Nordica blir Symfonisk
Ledare och solist Malin Broman
Period
12-14 januari 2023
Pris
25.000 kr + moms
Det är med stort nöje Camerata Nordica för första gången har tillfälle att bjuda in violinisten Malin Broman som ledare och solist. För detta tillfälle har vi valt att utöka orkestern med träblås, brass och pukor vilket ger oss möjlighet att utforska en bredare repertoar än vanligt.
The French Touch
Bröderna Fouchenneret
Ledare och solist Pierre Fouchenneret
Solist Théo Fouchenneret
Musik av b.l.a F. Mendelssohn, J.S. Bach och mer
Period
11-15 februari 2023
Pris
18.000 kr + moms
Vi ser fram mot att introducera Pierre och Theo Fouchenneret för en svensk publik. De båda bröderna är redan mycket välkända såväl i Frankrike som internationellt men detta blir deras premiär på svenska konsertscener. De har redan vunnit flertalet internationella tävlingar bland annat i Genève, Lyon och Bordeaux, och med sitt stora fokus på skivproduktioner är deras diskografi imponerande. Det känns oerhört roligt att få presentera dem i Mendelssohns dubbelkonsert för piano, violin och orkester. Pierre kommer också att leda orkestern och har valt en repertoar som ger publiken ett program fyllt av ljus!
Emil Jonason spelar Mozart & Lindström
Solist Emil Jonason, klarinett
Ledare Colin Scobie
Musik av E. Lindström, W.A. Mozart, G. Bizet arr. R. Schedrins
Period
4-8 mars 2023
Pris
18.000 kr + moms
Emil har av svensk, europeisk och amerikansk press omtalats som ”Klarinettens Yngwie Malmsteen”, det har sagts att han ”har en Rockstjärnas aura”, ”höjer ribban för vad som kan förväntas av en klarinett” och att han är ”en magiker som med sitt instrument bryter mot klassiska ideal”. Emil har en omfattande konsertverksamhet över hela världen och under säsongen 21/22 turnerade han med Camerata Nordica Chamber Ensemble. Turnén gjorde stor succé och därför kändes det naturligt att följa upp med ett program tillsammans med hela orkestern.
Emil kommer att framföra sitt eget arrangemang av Mozart klarinettkonsert omarbetad för stråkorkester liksom den kritikerhyllade konserten för klarinett, stråkar och slagverk som hans fru, Emmy Lindström skrivit.
Camerata Nordica kommer också att framföra R. Scherdins briljanta arrangemang av Carmen Suite för stråkar och slagverk.
Camerata Nordica Chamber Ensemble
Pianokvintett Bartók – Brahms
Musik av B. Bartók och J. Brahms
Period
24 mars – 2 april 2023
Pris
12.000 kr + moms
Efter några säsonger med musik för stråkar kommer Camerata Nordica Chamber Ensemble att under säsongen 22/23 utforska pianorepertoaren. Vi har valt att börja med Bartók och Brahms pianokvintetter och på så sätt låta publiken upptäcka såväl mer sällan spelad musik som ett av de berömda och mer frekvent framförda kammarmusikverken.
Béla Bartók påbörjade arbete med sin pianokvinett i C-dur oktober 1903 i Berlin, inte långt efter sin examen från Lisztsakademin i Budapest. Vid denna tid var hans musik starkt påverkad av Richard Strauss. 1902 hade Bartók hört Strauss’ Also sprach Zarathustra och dess inflytande var tydligt i den nyligen avslutade symfoniska dikten ”Kossuth”. Samtidigt började Bartók också att utforska ett nationellt tonspråk som ett sätt att uttrycka sin egen starkt hållna ungerska identitet. Spänningen mellan hans stilistiska förfäder och en önskan att skapa något nytt kännetecknar stora delar av kvintetten.
Brahms pianokvintett är ett verk med flera liv; först skrevs det som stråkkvintett, men Brahms var inte nöjd med resultatet. Hans andra försök var för två pianon. Även här uteblev den förväntade framgången. På inrådan av Clara Schumann och Herman Levi skrev Brahms slutligen om stycket för pianokvintett och många anser idag att denna slutliga version är ett av genrens stora mästerverk.
Klarinettkvintett – releaseturné
Camerata Nordica Chamber Ensemble & Emil Jonason
W.A. Mozart – Klarinettkvintett
Brahms – Klarinettkvintett
Period
Kommer inom kort
Pris
12.000 kr + moms
Säsongen 21/22 turnerade Camerata Nordica Chamber Ensemble tillsammans med Emil Jonason i södra Sverige. Det blev totalt åtta konserter och fler förfrågningar som vi tyvärr inte kunde tillfredsställa. Detta ledde inte bara till en planerad CD-inspelning utan också till en möjlighet att erbjuda ytterligare en turnéperiod för alla de som inte hade möjlighet boka produktionen.
A. Mozart var den förste att komponera för kombinationen stråkkvartett och klarinett. Kvintetten var tillägnad klarinettisten och klarinettmakaren Anton Stadler som spelade en viktig roll i utvecklingen av instrumentet. Därför refererar man ofta till den som Stadlerkvintetten. När Johannes Brahms ett sekel senare skulle skriva sin klarinettkvintett fanns endast ett fåtal verk för denna besättning, vilket gjorde Mozarts Stadlerkvintett till den självklara inspirationskällan.
Klarinettkvintetten är ett av de mest hyllade verken i Brahms repertoar och en av klassikerna på kammarmusikrepertoaren.
-
Beställ senast 25 februari
Din beställning ska vara hos Patric Aurell senast 25 februari. Alla angivna priser är grundpriser d v s 25% moms tillkommer. Angivna priser gäller för beställare/arrangörer inom regionerna Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge och Kalmar län. De produktioner som involverar längre resor och/eller övernattningar kan kräva att vi får in fler än en beställning och vi reserverar oss i dessa fall mot enstaka beställning. Berörs du av detta får du meddelande snarast efter sista beställningsdatum. Observera att uppgifter om program som anges här kan ändras efter att denna sida publicerats. För mer detaljerad programinformation - kontakta Patric Aurell. -
Kontaktuppgifter kammarmusik
Är du arrangör i Halland och vill beställa en konsert, kontakta Patric Aurell, musikproducent på Musik Hallandia, kontaktuppgifter nedan. -
Ladda ner logotyper
Observera att samtliga fyra regionala musikinstitutioners logotyper ska finnas med i arrangörens information och marknadsföring av konserten. För att ladda ner logotyper, följ länken till Musik Hallandias grafiska profil där du hittar logobilden längst ned på sidan. Önskar du högupplösta bilder? Kontakta oss. -
Samarbete
Musik Hallandia producerar tillsammans med Musik i Syd, Musik i Blekinge och Länsmusiken i Kalmar den årliga utbudskatalogen Legato. Utbudet tas fram i samråd med våra sydsvenska kammarmusikarrangörer och målet är att erbjuda en variation av olika program och inriktningar, konstellationer och klanger med såväl svenska som internationella artister och ensembler.