Direkt till innehållet
En del av Region Halland

Nya restriktioner

Från 14 december gäller följande restriktioner i Halland.

Nya restriktioner angående smittspridning av Covid-19 i Halland

Här kommer en uppdatering om de skärpta råd som gäller från och med 14 december till den 30 juni 2021, om inga nya besked ges.

Utgångspunkten är att verksamheter som stängts under perioden med lokala råd är fortsatt stängda om man inte utifrån de uppdaterade allmänna råden, gör en annan bedömning. Det innebär att man gör en avvägning där den negativa påverkan en stängd verksamhet kan innebära ur ett bredare folkhälsoperspektiv, vägs mot risk för smittspridning. Därför kommer vissa mötesplatser att hållas fortsatt stängda, medan andra öppnas eller bedrivs på ett annat sätt än tidigare.

I samverkan mellan region och kommuner pågår ett samtal kring vilka kulturverksamheter som fortsatt ska vara inställda, vilka som kan öppna och framför allt från när de beräknas kunna öppna.

Länsstyrelsen har i samråd med Smittskydd Halland beslutat om ett publiktak på åtta (8) personer i Halland för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Fredag 18 december meddelande regeringen att all regional verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ner till och med 24 januari 2021, detta för att minska spridningen av covid-19. Samtliga publika kulturarrangemang som arrangeras av Region Halland/Kultur i Halland och Region Hallands kulturinstitutioner, inklusive Musik Hallandias egna arrangemang, är inställda. Beslutet gäller till och med 24 januari 2021.

Råden säger:

  • Alla i Halland uppmanas att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen:
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt, undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. Detta kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Inställda konserter

I och med det ökade smittläget har Kultur i Halland beslutat att alla publika arrangemang ska ställas in under perioden som avses av Folkhälsomyndighetens beslut om särskilda allmänna råd. Enligt ordningslagen kan man ha 8 personer vid offentlig sammankomst, men enligt de nya halländska restriktionerna bör man undvika att delta i offentliga sammankomster. Med detta som bakgrund väljer Musik Hallandia att ställa in alla egna arrangemang.

Musik Hallandia som medarrangör

När det gäller konserter där vi är med som medarrangör, men det finns en annan huvudarrangör, är det huvudarrangören som fattar beslut om arrangemanget ska genomföras eller inte. Vi vill göra er uppmärksamma på att om ni väljer att genomföra evenemang, har ni ett ansvar att följa de riktlinjer som finns. Det gäller såväl att säkerställa evenemanget, såsom att ha kontakt med artisterna för att säkerställa att de är symptomfria vid besök. Ni har också ett ansvar att se över eventuella kommunala riktlinjer som finns utöver de nationella och regionala. Detta är viktigt då lokala beslut kan förekomma.

Artistersättning

Vår ingång till ingångna avtal är att artister ersätts enligt de avtal som är tecknade. Vill ni som arrangör ställa in konsert på grund av förändringar av rekommendationer kommer vi inte att kräva arrangörsintäkt från er.

Vi vill göra er uppmärksamma på att vi alla bär ett ansvar att minska smittspridning. Som arrangör bär ni ett särskilt ansvar för de arrangemang ni anordnar. Tänk på detta när ni tar beslut om hur ni ser på arrangemang i närtid.

Vi på Musik Hallandia finns tillgängliga för att svara på frågor och hjälpa till på bästa sätt. Tveka inte att fråga din kontaktperson hos oss.

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev