Direkt till innehållet
En del av Region Halland

RÖSTRÄTT - SÅNG PÅ FÖRSKOLAN

Rösträtt – Sång på förskolan är ett nationellt utvecklingsprojekt för att alla förskolebarn i landet ska ha rätt att få sjunga på sina villkor i rätt röstläge och få tillgång till den svenska sångskatten.

Rösträtt – Sång på förskolan startades av UNGA Musik i Syd 2019 och nu gör även Musik Hallandia denna satsning.

Syftet med hela projektet, som är riktat mot förskolor i Halland, är att barn i förskoleåldern ska få träffa och sjunga tillsammans med en professionell sångerska/sångare i en eller flera musikgenrer.

Alla förskolebarn har rätt att få sjunga på sina villkor och alla förskollärare ska kunna använda sin sångröst utan att värdera den. Som ett första steg ska vi, barn- och ungaproducenter inom Regional Musik Sverige och nätverket YAM Sweden, utbilda sångcoacher och parallellt förbereda en nationell, digital plattform med repertoar och fortbildning för barn och pedagoger inom förskoleverksamheten.

Konstnärlig ledare för projektet

Pernilla Bjurström
Pernilla Bjurström

För Rösträtt – Sång på förskolan! (Halland) har nu en konstnärlig ledare tillsats. Det är Pernilla Bjurström som är sångpedagog och sångerska med stor erfarenhet av att undervisa både i solosång, kör och rytmik med elever från förskoleklass till och med gymnasiet. Hon har ett stort engagemang för projektet Rösträtt och alla barns tillgång till sin egen röst och sång. Under hösten 2020 ska en audition genomföras för halländska sångcoacher 3 oktober i Halmstad. De uttagna sångcoacherna ska senare ha en kick-off samt utbildningsdagar inför kommande Rösträttsproduktion 2021.

Foto: Helen Blanco

Rösträttsproduktionen 2021

Tre rösträttscoacher turnerar med sina program på förskolor i Halland. Förutom en interaktiv sångstund ges även pedagoger inom förskolan verktyg och tips som de kan använda i sin verksamhet. Rösträttscoacherna ska också att ges möjligheten att medverka vid kunskapsdagar och annan kompetensutveckling inom förskoleverksamheten i Halland.

Vill du veta mer om Rösträttsprojektet är du välkommen att kontakta Kristin Ahlin, kristin.ahlin@regionhalland.se

 

Kristin Ahlin
Kristin Ahlin

 

Logo Rösträtt Halland
Logo Rösträtt Halland

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev