Direkt till innehållet
En del av Region Halland

Så jobbar vi i Halland

Rösträtt – Sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt för att alla förskolebarn i landet ska ha rätt att få sjunga på sina villkor. Musik Hallandia arbetar med Rösträtt - sång på förskolan både regionalt och nationellt.

Projektsamordnare för det nationella projektet är UNGA Musik i Syd.  Nu satsar även Musik Hallandia på Rösträtt – sång i förskolan i Halland.

Syftet med hela projektet, som är riktat mot förskolor i Halland, är att barn i förskoleåldern och pedagoger ska få ta del av ett Rösträttsprogram av en halländsk sångcoach. Programmet innehåller en interaktiv sångföreställning med pedagogiskt material för att stärka sången för barn och pedagoger i förskolan.

Alla förskolebarn har rätt att få sjunga på sina villkor och alla pedagoger ska kunna använda sin sångröst utan att värdera den.

Musik Hallandia arbetar med två stora satsningar inom projektet:
1) Utåtriktade aktiviteter med Rösträttscoacher på förskolor i Hallands kommuner. Där varje förskola i Halland har möjligheten att boka en Rösträttscoach till sin förskola. Rösträttscoachen coachar barnen i sång men programmet innehåller också en form av kompetensutveckling för de vuxna för att personalen ska kunna fortsätta med metodiken.

2) Vi är också med och tar också fram en webbapp. Webbappen kommer att vara fylld med sånger och metodik där referensgrupper med barn och personal från förskoleverksamheter i olika kommuner är mycket viktiga för oss i framtagningsprocessen. Vi har ambitionen att webbappen ska vara pedagogens bästa vän på golvet vid sångsamlingen.

Konstnärlig ledare för projektet

Pernilla Bjurström är konstnärlig ledare för Rösträtt i Halland. Hon är sångpedagog och sångerska med stor erfarenhet av att undervisa både i solosång, kör och rytmik med elever från förskoleklass till och med gymnasiet. Hon har ett stort engagemang för projektet Rösträtt och alla barns tillgång till sin egen röst och sång.

Pernilla Bjurström

 

Pernilla har uppdraget att utveckla Rösträttsprogrammen. Hon samverkar med konstnärliga ledare i övriga landet och har tagit fram det pedagogiska materialet för Rösträtt i Halland. Du kan ladda ner materialet här nedanför.

Citat om det pedagogiska materialet:
”Så roligt att testa detta pedagogiska material på min förskola. Att få tips på hur barnen kan hitta sin röst och utforska den med nyfikenhet och glädje. Jag tycker att materialet är tydligt skriven och blir på så sätt inte övermäktigt att testa i sin barngrupp.”- Veronica Westerberg, förskolepedagog i Halmstad.

 • Kontaktsymbol

  Kontaktuppgifter Rösträtt Halland

  Är du pedagog i Halland och vill boka in en rösträttscoach eller vill veta mer om projektet? Kontakta Kristin Ahlin.


  Kristin

 • Ladda ner

  Ladda ner pedagogiskt material

  Här kan du ladda ner en PDF-fil med tips och stöd för hur du ska kunna hjälpa barnen på din förskola att hitta sin röst och utforska den med nyfikenhet och glädje utifrån barnets förutsättningar.


  PDF-fil

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer, när det händer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om kommande konserter, festivaler och andra evenemang direkt till din mejl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev